مسیر نوشتن کتب دانشگاهی کمی با نوشتن رمان و داستان متفاوت است . برای این که بتوانیم یک کتاب مرجع معتبر بنویسیم باید در آن زمینه مطالعات جامع و کاملی داشته باشیم زیرا در نوشتن این کتب فقط باید از حقیقت های علمی بهره برد در غیر این صورت کتاب شما یک کتاب مرجع نخواهد شد .
گاهی اوقات کتابهای علمی برای یک کورس از دانشگاه تالیف میشود که کتاب مناسبی در آن حیطه وجود ندارد. یا موضوعی در رشتهای به طور عمیقتر مورد بررسی قرار گرفته شده است. کتابهای علمی میتوانند با گفتن ایدهها و اکتشافات به عامه مردم، بین آنها بحث ایجاد کنند. در فرهنگ آنها نفوذ کنند و برای محققان فردا الهام بخش باشند. کتابهای علمی میتوانند موقعیتهای جدیدی را برای نویسندگان ایجاد کنند و مهارتهای آنان را تقویت کنند. منتشر کردن نتایج تحقیقات علمی انجام شده توسط دانشجویان و محققان به صورت کتاب های علمی ،از بهترین راه ها ی تقویت رزومه ی علمی نیز می باشد.دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری ،معمولا در طول تحصیل خود،یک یا چند تحقیقات علمی انجام می دهند و برای انتشار تحقیقات خود می توانند آنها را به صورت کتاب چاپ نمایند.
تا زمانی که ایده و تحقیقاتی برای ثبت ندارید بهتر است نگارش کتاب را آغاز نکنید. اما برای شروع نگارش کتاب باید طبق مراحل زیر اقدام فرمایید:
انتخاب موضوع
موضوع مد نظرتان را برای کتاب انتخاب کنید. تا زمانی که عنوان نداشته باشید شروع هدفمندی نخواهید داشت. عنوان باید تکراری نباشد و دارای کلمات کلیدی باشد از طرفی بهتر است عنوانی که انتخاب میکنید در رابطه با رشته تحصیلی خودتان باشد. عنوان کتاب اولین بخش از کتاب است که مخاطب میبیند بنابراین باید کاملا متناسب با موضوع باشد.
تمرین نویسندگی
قبل از اینکه شروع به نوشتن متن اصلی کتاب کنید بهتر است چندین بار تمرین نوشتن کنید و نویسندگی خود را تقویت کنید. برای تقویت نویسندگی بهتر است جملات را به صورت منسجم در امتداد هم مرتب کنید و سعی کنید یک متن یکپارچه تشکیل دهید. تقویت نویسندگی مهم است و تا زمانی که قدرت نویسندگی خوبی نداشته باشید هرچقدر محتوای کتاب شما قوی و تاثیر گذار باشد باز هم کیفیت خوبی نخواهد داشت.
مطالعه کتب معتبر در حوزه تخصصی کتاب
اگر میخواهید نویسنده خوبی باشید و نوع نوشتن شما متفاوت و تاثیرگذار باشد بهتر است کتابهای تخصصی را در زمینه کتاب مطالعه کنید. مطالعه آثار علمی و ارشمند به شما کمک خواهد کرد تا آثار شما کیفیت بالایی داشته باشند. از نوشته ها و سبک نگارش دیگران ایده و الگو بگیرید.
تقویت بازه لغات تخصصی
متن کتاب باید با کلمات تخصصی و علمی نوشته شود. بار علمی زیادی داشته باشد. برای نوشتن کتاب تخصصی بهتر است در موضوعی که قصد نوشتن دارید بازه لغات خود را گسترده تر کنید و سعی کنید با کلمات جذاب و تاثیر گذار در عین حال تخصصی نگارش را انجام دهید.
نوشتن پروپوال و ارسال آن به ناشران
کتابهای علمی به طور کلی به صورت یک پروپوزال به ناشران ارائه میشود. پروپوزال کتابهای علمی معمولاً شامل حدود ۵۰۰۰ حرف است که به طور خلاصه در مورد کتاب توضیح داده میشود. بعد از این که پروپوزال کتاب خود را آماده کردید، به ناشران مختلف ایمیل بزنید. و پروپوزال خود را به آنها بفرستید. شما ممکن است دهها ایمیل ریجکت از آنها دریافت کنید. اگر ناشر به چاپ کتاب شما علاقمند باشد، با شما تماس میگیرد. بعد از آن، نویسنده و ناشر در مورد زمان تحویل کتاب و حق تألیف مولف قرارداد میبندند.
نگارش بخش های کتاب
بهتر است نوشتن متن را با تایپ در نرمافزار ورد انجام دهید. کل کتاب را در یک فایل ننویسید. برای هر فصل یک فایل جدید ورد باز کنید و مطالب آن فصل را بنویسید. یک فایل را هم به صفحات اولیه کتاب و فهرست و مقدمه اختصاص بدهید. هنگام نوشتن کتاب بهتر است بر جزئیات و اشتباهات نگارشی و … کمتر تمرکز کنید چون سرعت نوشتن را کاهش میدهد. بعدا میتوان این موارد را تصحیح کرد.
ویرایش کتاب
هنگامی که پیش نویس اولیه کتاب شما آماده است، چندین مرحله از ویرایش نیاز دارد. در مرحله اول، نوشته خود را با نرم افزار ویراستیار ویرایش کنید.
بسیاری از قوانین برای نوشتن و ویرایش مقالات نیز در مورد کتابهای علمی نیز صادق است. از نوشتن جملات طولانی و پیچیده اجتناب کنید. از همکارانتان بخواهید تا کتاب شما را بخوانند و نقد کنند. چند بار کتاب خود را بخوانید و آن را ویرایش کنید. هنگامی که شما نسخه کامل را به ناشر خود ارسال میکنید، دو مرحله ویرایش اصلی وجود دارد. سردبیر اصلی انتشارات در مورد جنبههای گسترده مانند محتوای و ساختار کتاب به شما مشاوره خواهد داد. تا کتاب خود را به خوبی ویرایش کنید.