کتاب تسلی بخشی های فلسفه اثر آلن دوباتن، نویسنده و مجری مشهور بریتانیایی برای اولین بار در سال 2000 منتشر شد. او در این کتاب غیر داستانی سعی در آشتی دادن مسادل روزمره با فلسفه دارد.
کتاب تسلی بخشی های فلسفه دارای شش فصل است که در هر یک از این فصول به یک فیلسوف مطرح و راه حل های آن ها برای حل مشکلات روزمره در زندگی پرداخته است.
فصل اول مربوط به سقراط و نحوه تسلی بخشی در مواجهه با عدم محبوبیت است. با خواندن این فصل از سقراط می آموزیم که عدم محبوبیت را نادیده بگیریم و از آن رد شویم.
فصل دوم مربوط به اپیکور و تسلی بخشی در مواجهه با کم پولی است. با خواندن این فصل از اپیکور می آموزیم که در مواجه با بی پولی چه کارهایی انجام دهیم.
فصل سوم مربوط به سنکا و تسلی بخشی در مواجهه با ناکامی است. با خواندن این فصل از سنکا می آموزیم که چگونه بر احساس یاس و ناامیدی غلبه کنیم.
فصل چهارم مربوط به مونتی و تسلی بخشی در مواجه با ناتوانی و نابسندگی است. با خواندن این فصل می آمورزیم که ناکارآیی های خود را به نحوی درمان کنیم.
فصل پنجم مربوط به شوپنهاور و تسلی بخشی قلب شکسته است. با خواندن این فصل اگر همچون یک عاشق دل شکسته باشید، می توانید تسلی یافته و زخم عشق را بهبود بخشید.
فصل ششم مربوط به نیچه و تسلی بخشی در مواجهه با سختی ها است. با خواندن این فصل با نیچه همذات پنداری خواهید کرد و با سختی های زندگی راحت تر مواجه خواهید شد.
ممکن است با شنیدن نام کتاب تسلی بخشی های فلسفه به یک کتاب سنگین فلسفی فکر کنید. اما خواندن این کتاب برای افرادی که به فلسفه علاقه دارند و یا علاقه ای به آن نداشته و سر رشته ای در مورد آن ندارند، جالب خواهد بود. البته این کتاب برای افرادی که فلسفه را به صورت جدی دنبال می کنند مطلب چندان خاص و جدیدی ارائه نمی کند. اما خواندن آن خالی از لطف نخواهد بود.
در اصل می توان گفت دوباتن راهی پیدا کرده است تا در کتاب های خود فلسفه را با زبانی ساده و قابل فهم برای عموم ارائه دهد. او از معدود نویسندگانی است که با استفاده از شیوه های هوشمندانه این کار را انجام می دهد و افراد زیادی را به سمت کتاب های خود جلب می کند.
آلن دوباتن در اغلب کتاب های خود سعی دارد که از فلسفه در زندگی روزمره استفاده کند و در اصل این دو مقوله را جدا از یکدیگر نمی داند. کتاب تسلی بخش های فلسفه بیش از این که یک کتاب فلسفی با کلمات سنگین باشد، زندگی پنج فیلسوف را روی در روی باورهای آن ها قرار می دهد و به ما می آموزد که چگونه با مشکلات زندگی خود دست و پنجه نرم کنیم.
البته برخی این کتاب را تسلی بخش نمی دانند و معتقد هستند که مطالب موجود در آن بعضا باعث احساس ناراحتی و افسردگی در خواننده می شود. اما برای مثال شوپنهاور از دید دوباتن نباید موجب افسردگی ما شود. بلکه باید ما را از انتظاراتی که باعث یاس و ناامیدی ما می شوند خلاص کند. یعنی اگر عشق ما را در هم شکسته است، شنیدن این که خوشبختی هرگز بخشی از برنامه نبوده برای ما تسلی بخش خواهد بود.
این کتاب به ما می گوید که اپیکور لذت طلب از چه چیزی لذت می برد یا مونتی چه تفسیری از علم و خرد دارد. همچنین به ما می گوید که علت مطرود بودن سقراط و شوپنهاور چه بوده و چرا نیچه سختی کشیدن را پلکانی برای رسیدن به آرامش می داند.
کتاب تسلی بخشی های فلسفه یکی از آخرین آثار دوباتن است که تا به حال بیش از دویست هزار نسخه در سراسر دنیا به فروش رسیده و به محبوبیت بسیاری در بین مردم جهان دست پیدا کرده است.
این کتاب در ایران نیز مورد استقبال خوانندگان کتاب و علاقه مندان آلن دوباتن قرار گرفته و ترجمه آن به زبان فارسی توسط عرفان ثابتی به همت نشر ققنوس و در 303 صفحه به چاپ رسیده و وارد بازار شده است.